Ismét reagálás, mi is lehetne más!

Mert ugye ismét reagálnom kell olyan dolgokra, amiket Dobi István a SZAKSZ elnöke állít olyan formában, mely forma csúsztatás, alkalmas a dolgozók megtévesztésére. Mivel ezt felelős beosztásban tette és teszi, ezt én nem tudom másnak minősíteni, csak ahogy eddig tettem, jelesül ezt a magatartást aljasnak tartom! Ha ezt egy agyhalott zombi tenné elfogadnám, de ezt nem mondhatjuk el Dobiról!

Amennyiben a Tulajdonos egyértelműen visszautasítaná a béremelésre irányuló kezdeményezésünket, úgy saját magam is támogatnék egy "akciót"! De ezt a Tulajdonos és a Társaság sem utasította el, sőt, tudomásom szerint már tavaly-az üzleti tervezéskor- tett a béremelésre vonatkozóan javaslatot!

Az utóbbi évtizedben még soha nem fordult elő az, hogy január hónapban megállapodtunk volna béremelésről, emlékeim szerint összességében az utóbbi 35 évben nem volt ilyen! Mindig később történt a megállapodás, amit Raposának és a régóta itt dolgozó SZAKSZ tagoknak is tudniuk kell!

Dobinak és Raposának is tudniuk kell(ene) azokat a törvényi előírásokat, melyek szabályozzák a városi cégek működését, melyek "gátat szabnak" a januári bérmegállapodásnak! Azt is tudniuk kell(ene), hogy Pécsett még az Államkincstár is jelen van a költségvetés formálásában! És ez nem azt jelenti, hogy nem lesz béremelés, hanem azt, hogy januárban nem lesz végleges bérmegállapodás!

És ennek a tudatában "akciózik" a SZAKSZ, fenyegetőzik sztrájkkal, nem tájékoztatva kellőképpen azokat a munkavállalókat, akik aláírták a felmérést és azokat sem, akik nem!  Én erre mondom azt, hogy ez egy aljas magatartás szerintem, mert olyan kulcs-információt hallgatnak el a dolgozók elől, ami lényeges a döntéshez! 

Én erről nem kívánok tovább vitatkozni, megerősíteni tudom azt, hogy olyan sztrákfelhívásban vagy akcióban nem vagyok hajlandó részt venni, aminek egyik lényeges eleme a "tévedésben, információhiányban" tartás és megkérek mindenkit, hogy senki ne tegye! Kíváncsi leszek Dobi úr, mit tesz akkor, ha a végeredmény nem fog jól elsülni, akkor hogy fogja megmagyarázni a dolgozóknak, akik részinformációk alapján döntöttek azért, mert Ön  és a vállalkozásából is élő pécsi képviselője nem tájékoztatta őket teljes körűen! Önök el fogják tartani a családjukat? 

"Tisztelt Tüke Busz munkavállalói, nem gyanús Nektek már az a magatartás," amit Dobi és Raposa a Tüke Busznál megvalósít, miszerint úgy gyűjt aláírásokat egy esetleges sztrájkra, hogy tudják azt, nem lesz január 31-ig bérmegállapodás? Nem gyanús Nektek az, hogy nem tájékoztatnak benneteket olyan folyamatokról, melyet nem lehet megkerülni a város költségvetésében és amik befolyásolják a megállapodás idejét? Én azért elgondolkodnék ezen!!!

Természetesen az FDSZ-nek is elemi érdeke az, hogy béremelés valósuljon meg a Társaságnál, de ezt elsősorban tárgyalásos úton szeretné elérni! Olyan módon, mint amely módon tette az elmúlt három évben, mely években 30% feletti alapbér emelést értünk el, mely emelés növelte az önkéntes-nyugdíjpénztári hozzájárulás mértékét is!

Sajnos, mi - és a többi városi tulajdonú társaság sem - nem kaptunk olyan ajánlatot a tulajdonosainktól, mint amilyen ajánlatot az állami tulajdonú közlekedés társaságok kaptak az államtól! Azért az emelési mértékért nem kellett semmit tenni, csak alá kellett írni, nekünk viszont minden egyes fillért meg kellett keresni a rendszerben és a dolgozók részére kialkudni! És ehhez idő kellett és türelem, kellett hozzá értelem és akarat! Az állami cégeknél pedig elég volt egy toll, amivel csak alá kellett írni! 

Az ÜT választással kapcsolatban is alaposan csúsztat Dobi! A FDSZ soha nem mondta azt, hogy nincs szükség ÜT-re, csak azt mondtuk, hogy ezt nem olyan módon kell intézni, mint amilyen módon a SZAKSZ intézte! Természetesen a SZAKSz azonnal azzal vádolt minket, hogy mi nem is akarjuk, pedig csak arról volt szó, hogy mi törvényesen akarjuk és nem törvénytelenül, ahogy a SZAKSZ intézte!

A Tüke Busz Zrt. is azon az állásponton volt, hogy a SZAKSZ törvénytelenül akarta intézni a választást, ezért bírósághoz fordult! Ebben a perben megállapítást nyert, hogy a Tüke Busz Zrt. és a FDSZ gondolkodott helyesen, a SZAKSZ pervesztes lett! És érdekes módon a SZAKSZ nem kezdeményezett azonnal ÜT választást, pedig előtte annak megalakítását kiemelkedően fontosnak tartotta! (És egyébként az is,kezdeményezni fogjuk  a választások megtartását) Ezek után nem értem, hogy miért kell ilyen "alattomos" eszözökhöz folyamodni a megfogalmazásban? Rosszul csinálta, vesztett a bíróságon, ennyi! Mit kell ezen magyarázkodni? Ja, annyit kellett volna, hogy legalább elnézést kellett volna kérnie a megtévesztett dolgozóktól! Én eddig kétszer kértem elnézést tőle, mert nem úgy állítottam dolgokat ahogy történtek, de ezt nem szégyellem, csak sajnálom, hogy megtörtént! De én legalább megtettem ellentétben Dobival és Raposával!

Az előző hozzászólásomban már említettem, hogy :"Ezek után már -szerintem- ne is  próbálod elővenni újra régi alpári viselkedésem dokumentált bizonyítékait, én ezeket soha nem tagadtam le! Te viszont igen! 

És ez így van, de azért újra elővetted! Akkor megpróbálok másképp fogalmazni, hátha így érthetőbb! Tényleg azzal akarod mosdatni magad, hogy azért beszélsz csúnyán, mert valamikor én is azt tettem? Hát, ez finoman szólva is szánalmas magyarázkodás véleményem szerint! Gyerekesnek is tartom, de részemről mindenképp jót mulatok ezen! Ezek után még mindig úgy gondolja a SZAKSz elnöke, hogy valaki le akarja járatni? Én úgy veszem észre, megteszi ezt saját maga is, csak jó lenne, ha ebből kihagyná a FDSZ elnökét és tagjait!

És érdekes a cikke, mert a tárgyaláson is elejtette ezt a 30 éves tapasztalatát csak olyan kiegészítéssel, hogy nehogy már ellent merjen neki mondani!  Aztán a jogász kikérte magának a személyeskedést, amire Dobi felemelte a hangját és kioktató beszédével emelkedő volumenű hanggal és fröcsögő nyállal elhagyta a termet a csapatával jó hangosan becsapva az ajtót. ( Mindketten tudjuk Dobi úr, hogy ez így történt és azt is tudjuk, hogy ez nem először fordult elő, igaz, hogy más társaságnál!) Majd a folyosón alpári módon minősítette a vele előzőleg vitában álló jogász hölgyet! És ezt tagadja! Hát, elmondása szerint ez hamarosan tisztázódni fog a bíróságon, bár azt nem tudom, honnan veszi, hogy nyolc tanú lesz! De tanúk lesznek, az biztos!  :)

"Ezekkel a megnyilvánulásaival" Dobi el akarja terelni a figyelmet a SZAKSZ aktuális problémájáról, miszerint elveszítette aláírási jogát a Volánbusz Zrt.-nél, azaz nem aláírója a Kollektív Szerződésnek? 

"Újból felteszem a kérdést, hogy ezzel az aljas módszerrel kinek és kiknek az érdeke az, hogy a társaság munkavállalói körében a FDSZ  elnökének a személyét - és ezzel egyidejűleg a szervezetet is - lejárassák a társaságnál?"  Miért nem tájékoztatja kellő alapossággal a dolgozókat, mielőtt választás elé állítja őket? Mi lesz a "félrevezett" munkavállalókkal, ha valami balul sül el? Mindenki nem méhészkedhet, mindenkinek nem "dobják össze a majmok" az 1-es MBW-t! 


 

Hofekker ferenc

   FDSZ elnök

vissza